De Finse misdaadserie Sorjonen is ook bekend onder de naam Bordertown. Je kunt de drie seizoenen vinden op Netflix. Is het wat?

De meningen over de misdaadserie Sorjonen lopen uiteen. In thuisland Finland oogstte het lovende kritieken en ontving het belangrijke prijzen. Hier in Nederland wisselen de meningen. Niet zozeer over het filmwerk, want dat is prachtig, maar wel over de karakters en verhaallijnen die veel beter uitgewerkt hadden kunnen worden.

De tekst gaat onder de foto verder.

 De familie Sorjonen verhuist van Helsinki (l) naar Lappeenranta (r). @ stock

Sorjonen in Lappeenranta

De Finnen kennen de tv-familie Sorjonen al sinds 2016. De tweede serie verscheen daar in 2018 en een jaar later het derde seizoen. Je maakt kennis met de tikje aparte Kari Sorjonen die met zijn vrouw en 17-jarige dochter verhuist van Helsinki naar het veel kleinere en rustiger Lappeenranta. Die plaats bestaat overigens echt. Kari hoopt hier een stuk fijner te wonen zodat zijn vrouw in alle rust kan herstellen van een hersentumor en ze meer met elkaar kunnen zijn. Daar komt niets van terecht, want Kari is verslaafd aan zijn werk en is al snel meer op het politiebureau te vinden dan thuis.

Lappeenranta grenst aan Rusland en ook in deze serie wordt dat land afgetekend als een onheilsgebied vol criminelen met een corrupte overheid en waar met (bijna) niemand te praten valt. Naarmate de serie vordert en we de personages beter leren kennen, ontrolt de stigmatisering zich steeds breder. In het begin heb je nog het prettige idee dat jouw eventuele voordoordelen worden bevestigd. Maar als we een eind op dreef zijn, gaat dit wel wat tegenstaan want er is immers niet zo veel verrassends te verwachten.

De tekst gaat onder de foto verder.

Acteur Ville Virtanen als Kari Sorjonen

Kari Sorjonen is van alles een beetje

Kari Sorjonen is een beetje van alles: onhandig, communicatief niet altijd sterk, slim, toch wel lief, beetje autistisch en soms bot. Dat acteur Ville Virtanen geen filmsterrenhoofd heeft, maakt hem juist tot een fascinerende persoonlijkheid en ik had dan ook gehoopt dat de rol van die merkwaardige autistische kant van Kari meer uitgebouwd zou worden. Dat is helaas niet zo en dus blijft personage Kari een beetje van alles wat en net niet.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

De werkplek van de rechercheurs in de serie loopt nou niet bepaald over van gezelligheid. @ WikiCommons

Een donker politiebureau

Het filmwerk is echter prachtig - op obligate locaties na als geheimzinnige, en dus altijd donkere, afspraakplekken en de eveneens donkere werkafdeling van de rechercheurs – met de mooie Finse natuur en leuke woonwijken en huizen. Gaandeweg worden ook het leven van de rest van de familie Sorjonen en de collega's van Kari ongeloofwaardiger. Niet zelden staan er idioten op de stoep bij de familie Sorjonen thuis, wordt de hele familie gegijzeld op een slaapkamer en zie je van een kilometer afstand al aankomen dat het nieuwe vriendje van dochterlief echt niet deugt. De privélevens van de rechercheurs raken betrokken bij bijna iedere moordzaak die de politie moet oplossen. Dat is raar en onwaarschijnlijk. Je zou als echtgenote zijnde, hersentumor of niet, heus opstappen als je zoveel extra leed moet ondergaan bij je man en je steeds maar opgescheept zit met zijn boeven.

Wat mij betreft waren twee series Sorjonen dan ook voldoende geweest, die derde had niet gehoeven. Ik blijf het wel jammer vinden dat het karakter Kari Sorjonen zo slecht is uitgewerkt. Er is veel meer uit dit personage te halen en daardoor komt acteur Ville Virtanen (1961) niet helemaal tot zijn recht. Want ook in hem zit volgens mij meer dan hij kan laten zien. Maar oordeel vooral zelf!